Strona główna » Blog » Rodzaje owoców i ich zastosowanie w życiu codziennym

Rodzaje owoców i ich zastosowanie w życiu codziennym

Owoce to nasienne struktury produkowane przez rośliny kwitnące. Są jadalne, używane do napojów i przyciągają zwierzęta. Poznaj różne rodzaje owoców i ich zastosowanie w życiu codziennym. Poniżej wymieniono kilka popularnych rodzajów owoców. Poniżej znajduje się kilka ciekawych faktów na temat owoców. Zacznijmy od definicji owoców. W terminologii botanicznej owoc jest strukturą nasienną, która rozwija się z zalążni po kwitnieniu.

Istnieją cztery różne rodzaje owoców. Owoce proste mają tylko jedno nasiono, natomiast owoce zbiorcze zawierają ich kilka. Owoce wieloowocowe składają się z wielu jajników w jednym kwiecie. Morwy i ananasy mają wiele owoców. Podobnie brzoskwinie są owocami zbiorowymi. Rozwijają się one z kwiatostanu typu kłosowego. Bardziej dogłębne wyjaśnienie budowy owoców i ich cech nasiennych można znaleźć w książce BYJU’S.

Definicja owocu jest nieco zagmatwana. Niektórzy twierdzą, że owoc to struktura zawierająca nasiona, podczas gdy inni uważają, że warzywem jest wszystko, co nie zawiera nasion. W rzeczywistości wiele owoców jest określanych przez kucharzy jako warzywa, w tym szparagi, papryka i pomidory. Jest to powszechne błędne przekonanie wielu kucharzy, ale naukowcy nie zgadzają się z nim. Owoce są ogólnie jadalnymi częściami roślin i zawierają nasiona.

Jadalne

Mięsista, zawierająca nasiona struktura rośliny nazywana jest owocem. Zarówno współcześni ludzie, jak i starożytne zwierzęta polegają na owocach, aby przetrwać. Owoce są surową i niegotowaną formą owocni rośliny. Istnieją dwa rodzaje owocni: mezokarp i epikarp. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o różnych typach i jak je przygotować. Oto kilka przepisów związanych z owocami:

Ogólnie rzecz biorąc, owoce są klasyfikowane według ich budowy anatomicznej. Owoce zbiorowe mają wiele jajników i owocników, natomiast owoce wielokrotne powstają w wyniku połączenia jajników kilku kwiatów. Przykładami owoców wielokrotnych są ananas, figa i morwa. Owoce proste natomiast mają tylko jedną zalążnię i zawierają jedno lub więcej nasion. Owoce proste mogą być mięsiste lub niemięsiste, np. jagody i pestkowce.

Stosowane są w napojach

Konsumenci poszukują dziś niesztucznych składników, które są zarówno naturalne, jak i zdrowe. Coraz więcej marek napojów eksperymentuje z tropikalnymi smakami. Oprócz owoców cytrusowych, również owoce krajowe i egzotyczne znajdują uznanie w markach napojów. Popularne owoce krajowe to cytryna, limonka, brzoskwinia i truskawka, a owoce egzotyczne to guawa, passiflora i pomarańcza. Jednak rozważając owoce do produkcji napojów, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich jakość.

Nowe składniki owocowe i warzywne są wykorzystywane w recepturach napojów w celu poprawy funkcjonalności, smaku i tekstury. Oprócz smaku, w procesie produkcji napojów uwzględnia się również wartości odżywcze i dodatek cukrów. Ewolucja przemysłu napojowego jest napędzana przez wymagania konsumentów, zmieniające się gusta oraz dostęp do większej różnorodności owoców i warzyw. Dostawcy składników mogą pomóc firmom produkującym napoje w tworzeniu napojów na bazie owoców, które spełniają potrzeby konsumentów. Będą oni również obecni na IFT17 w Las Vegas.

Wiele napojów na bazie soków ma naturalną słodycz i jest wytwarzanych z soków i koncentratów owocowych. Napoje na bazie soków często zawierają sukralozę, niskokaloryczny słodzik, który jest 180 do 200 razy słodszy od sacharozy. Cukier w napojach służy również jako przeciwutleniacz, konserwant i środek aromatyzujący. Produkty te świetnie nadają się również na przekąski. Dodawanie owoców do napojów to świetny sposób na zwiększenie ich wartości odżywczej, bez dodawania kalorii.

Przyciągają zwierzęta

Niektóre owoce przyciągają zwierzęta ze względu na ich pyszną warstwę zewnętrzną. Te owoce są pożywne i kolorowe. Przechodzą przez odchody zwierzęcia, dostarczając składników odżywczych dla nasion znajdujących się wewnątrz. Pomaga to w rozprzestrzenianiu nasion i zmniejszeniu konkurencji między roślinami tego samego gatunku. Nasiona są również przenoszone przez zwierzęta lub rozproszone przez wiatr, wodę i eksplodujące strąki nasion. Zwierzęta mogą przypadkowo przenosić lepkie owoce i w ten sposób przyciągać do nich zwierzęta.

W innym badaniu przyjrzano się różnym właściwościom owoców, które przyciągały określone gatunki rozsiewaczy nasion. W szczególności naukowcy badali owocożerne naczelne na Madagaskarze i w Ugandzie. Odkryli, że rośliny owocowe w obu miejscach ewoluowały, aby dopasować się do zdolności wzrokowych zwierząt rozrzucających nasiona w każdym miejscu. Ugandyjskie rozsiewacze nasion mają trójkolorowe widzenie, podobne do naszego, podczas gdy ich madagaskarskie odpowiedniki są czerwono-zielone.

Rośliny rozpraszają nasiona, uwalniając do gleby substancję chemiczną zwaną fitazyną. Zwierzęta podróżują daleko i szeroko przenosząc pyłek. Kilka gatunków zwierząt i owadów odwiedza owoce, aby zebrać pyłek i rozproszyć go. W zamian nasiona wędrują przez ich odchody, gdzie kiełkują i rozmnażają się. Proces ten nazywany jest „zapyleniem krzyżowym” i zwiększa różnorodność roślin. Ale czy to naprawdę oznacza, że nasiona są rozpraszane przez zwierzęta?

Są one klasyfikowane na podstawie smaku

Smak jest złożoną interakcją pomiędzy smakiem i aromatem. Jest on związany z właściwościami chemicznymi, klimatem i przetwarzaniem po zbiorach. Główną cechą owoców jest ich smak. Smak jest związany z teksturą i jest odpowiedzialny za wielokrotne zakupy przez konsumentów. Frakcja aromatyczna smaku może wpływać na postrzeganie innych cech, w tym wartości odżywczej, cierpkości i goryczy. Istnieje około 350 ludzkich genów zaangażowanych w zmysł węchu. Twoje dziecko kocha owoce? Sprawdź kolorowanki z owocami do druku!

Smak jest wynikiem interakcji pomiędzy zapachem a smakiem owocu. Owoce różnią się smakiem w zależności od ich składu chemicznego. Głównymi składnikami smaku są cukry i inne kwasy organiczne. Cukry są głównym składnikiem słodyczy, a ich stężenie wpływa na smak. Zawartość cukrów w owocach jest mierzona w rozpuszczalnych substancjach stałych, a stosunek cukrów do całkowitej zawartości wody koreluje ze słodyczą pomarańczy. Natomiast kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy, jabłkowy i winowy, znajdują się we wszystkich owocach i warzywach.

Mają kolce lub haczykowate zadziory

Niektóre rośliny mają wystające kolce lub haczykowate zadziory, które służą do zaczepiania się o ubrania lub inne przedmioty. Rośliny używają ich jako fizycznej ochrony przed roślinożercami. Mogą one być również futrzaste lub wydłużone. Te występy są przyczyną podrażnień u ludzi, zwłaszcza tych, którzy są uczuleni na futro lub mają wrażliwą skórę. Oto kilka przykładów roślin z kolcami i zadziorami:

Zadziory chrabąszczy są przykładem owoców z haczykowatym grzbietem. Owoce te są przydatne do rozpraszania, ponieważ zwierzę może podnieść obrażający je zadzior i upuścić go gdzieś indziej. Owoce roślin jednorożca również mają to wyjątkowe przystosowanie do transportu. Mają one uporczywe kielichy i haczykowate style, które łapią stopy zwierząt. To czyni je prawdziwymi autostopowiczami. Mimo to mają wiele wad, m.in. są toksyczne.

Zawierają nasiona

Większość owoców zawiera nasiona. W przeciwieństwie do bananów, które nie mają nasion, drzewa owocowe rozmnażają się przez wytwarzanie nasion. Bananowce to olbrzymie, zielne rośliny kwitnące. Po zebraniu owoców roślina obumiera. Z podziemnego kłącza rośliny wyrastają jednak odrosty, które można przesadzić do nowej gleby. Odrosty te są w stanie rozprowadzić nasiona w całej glebie. Jest to doskonały sposób na zachowanie ukochanych owoców!

Oprócz wartości odżywczych, owoce zawierają ważne składniki odżywcze dla wzrostu i rozwoju rośliny. Wiele nasion zawiera migdały i są toksyczne dla ludzi i zwierząt domowych. Jeśli zostaną połknięte, mogą spowodować wymioty, trudności w oddychaniu, a nawet śmierć. Jeśli przypadkowo zjesz owoc z pestkami, koniecznie natychmiast zgłoś się do lekarza, aby uniknąć dalszych szkód. Ostre zatrucie może doprowadzić do paraliżu, a nawet śmierci. Na szczęście pestki wielu popularnych owoców nie zawierają toksyn!

Niektóre owoce zostały wyhodowane lub zmodyfikowane genetycznie, aby były pozbawione pestek. Te nasiona nie są szkodliwe dla ludzi, ale mogą być kłopotliwe w jedzeniu. Wiele osób uważa te nasiona za nieprzyjemne, a prosta lista owoców, które nie zawierają nasion jest przydatna. Ale, podczas gdy owoce zawierają nasiona, doły również zawierają nasiona. Nasiona są istotną częścią owocu, co oznacza, że są ważne dla zdrowia rośliny.